De historie van stroopwafels
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in Gouda in de 19e eeuw. Het is niet duidelijk wanneer de eerste stroopwafels werden gebakken en daar gaan verschillende verhalen over. In verschillende bronnen wordt bakkerij Kamphuisen genoemd als de plaats waar de eerste stroopwafels werden gebakken. De bakkerij is in het begin van de 19e eeuw in Gouda ontstaan, maar het is niet bekend wanneer precies begonnen is met het maken van stroopwafels.

In verschillende bronnen wordt vermeld dat Pieter Willem Kamphuisen de maker is van de stroopwafel zoals we die nu kennen. Hij erfde de kousenzaak van zijn vader in Gouda (zijn vader is geboren in Duitsland), maar het ging niet goed met de zaak. In 1810 besloot Pieter Willem om koekjes te gaan verkopen, en de stroopwafel was een enorm succes, waardoor andere bakkers dit voorbeeld volgden.
In 1960 had Gouda 17 stroopwafelfabrieken, in 2000 waren dat er nog maar vier. Nu zijn dat er nog maar drie: Van Vliet/Van den Berg (nu Berg’s Bakery), Kamphuisen en Markus. Door de jaren heen hebben veel kleine Goudse stroopwafelbakkerijen hun deuren gesloten vanwege concurrentie van grotere stroopwafelbedrijven die buiten de stad gevestigd zijn.
Hoe worden stroopwafels gemaakt?
Nadat het deeg gekneed is, wordt een stuk deeg slechts 1 minuut gebakken in een heet wafelijzer, waardoor de wafel slechts gedeeltelijk gaar wordt en de binnenkant zacht blijft. De wafels worden vervolgens in een ronde vorm gestoken en horizontaal doorgesneden. De kruimels van de afgesneden randen en mislukte koekjes (ook wel kruimels genoemd) zijn verkrijgbaar in zakjes. De ene helft van de gesneden wafel wordt ingesmeerd met siroop en de andere helft wordt er bovenop gelegd. Een oud recept – de Kamphuysen Siroopwafel – beschrijft een stroopwafel die bestaat uit twee krokante wafels die aan elkaar worden gelijmd met stroop.
Ingrediënten en recept
Voor de koeken
- 125 gram roomboter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 30 ml melk
- 7 gram droge gist
- 250 gram bloem
- snuf zout
Voor de stroop (gebruik voor de stroopkoeken de helft)
- 200 gram keukenstroop
- 75 gram licht bruine basterdsuiker
- 75 gram roomboter